Pieczenie tortów – jak zacząć?

tort

Wiele kobiet, a także mężczyzn bardzo lubi piec ciasta, torty, placki i przy rodzinnych spotkaniach zachwycać nimi swoich najbliższych. Umiejętności kulinarne, wieloletnia praktyka sprawiają, że słodkości serwowane wtedy na wspólny stół rzeczywiście cieszą oko i podniebienia. Goście wychodzą z takich spotkań zauroczeni wyśmienitą kuchnią, a gospodyni lub gospodarz czują się usatysfakcjonowani, że ich kunszt cukierniczy został doceniony. Nie każdy jednak ma takie umiejętności.

Jak nauczyć się piec torty

Pierwszym źródłem informacji mogą być najbliższe osoby z rodziny. Mamy, babcie, ciocie posiadają na ogół wiele sprawdzonych przepisów i doskonale wiedzą jak upiec tort, ciasto czy pierniczki. Można skorzystać z ich wiedzy, którą często mają zapisaną w specjalnych zeszytach przeznaczonych do przechowywania przepisów kulinarnych.

Dodatkowym plusem skorzystania z tego źródła wiedzy jest podtrzymanie kulinarnej tradycji rodzinnej, co też ma niewątpliwą wartość. Jednak nie każdy może skorzystać z domowej kulinarnej skarbnicy wiedzy.

Kolejnym miejscem, z którego można czerpać informację jak piec torty, serniki, pyszne ciasta i ciasteczka jest internet. Istnieje wiele blogów, na których różne osoby przedstawiają swoje umiejętności kulinarne. Musisz jednak pamiętać, aby korzystać ze sprawdzonych stron internetowych. Niestety część blogów kulinarnych ma niesprawdzone przepisy i korzystając z ich porad, możemy liczyć się z porażką i zmarnowaniem użytych przez nas składników. Warto przeglądać komentarze lub zdjęcia pojawiające się pod przepisem. Jeśli są negatywne lub nie ma możliwości ich dodawania, może warto byłoby odszukać bardziej wiarygodnej strony, z której dowiemy się jak piec torty i inne słodkości. Warto też wspomnieć o nowym trendzie wśród internetowych cukierników, jakim są wypieki bez cukru. Do ich pieczenia wykorzystuje się miód, syrop z daktyli czy inne bardziej naturalne metody słodzenia, co może być ważne dla osób lubiących smacznie zjeść, ale muszących uważać na kaloryczność dań.

Pewne źródło informacji

Kursy cukiernicze są bardzo dobrym miejscem, aby dowiedzieć się jak zacząć piec torty. Na takim szkoleniu dowiesz się jak przygotować idealny biszkopt, aby nie był zbyt suchy. Ponadto przećwiczysz pod okiem fachowca jak dobrze ubić jajka, co i w jakiej kolejności należy do nich dodać, aby wspomniany biszkopt był jak najbardziej puszysty. Dodatkowo zapoznasz się z rodzajami kremów, a jest ich naprawdę wiele – zaczynając od prostych budyniowych, przez kremy na serku mascarpone po śmietanowe i inne. Nowoczesne torty mają też inne warstwy niż te dwie podstawowe. Na kursach cukierniczych dowiesz się jak upiec smaczną chrupkę, którą uświetnisz swój wypiek lub jak przygotować doskonałą owocową żelkę.

Ozdabianie tortów

Wiele osób chciałoby się też dowiedzieć jak ozdabiać torty. Słodki wypiek to nie tylko smak, ale też strona wizualna. Im piękniejszy, tym lepsze robi wrażenie. Najprostszym sposobem upiększenia tortu wydaje się posmarowanie go kremem i ozdobienie go wiórkami z czekolady. Jednakże kiedy chcemy czegoś bardziej efektownego, warto pomyśleć o dekoracji masą cukrową w stylu angielskim. Są tutaj dwa sposoby wykonania: można gotową masę kupić, rozwałkować i nałożyć na tort lub wykonać samodzielnie. Zrobienie jej we własnej kuchni będzie bardziej wymagające, lecz będzie źródłem większej satysfakcji. Do przygotowania masy potrzebna będzie glukoza, cukier puder i żelatyna. Jeśli chcemy, aby tort miał kolor inny niż biały, warto zaopatrzyć się w barwnik w wybranym przez nas kolorze. Nie można nie wspomnieć tutaj też o wykrawaczach do kształtów z masy cukrowej, które pomagają upiększyć wypiek.

Sezonowość

Podczas pieczenia dobrze jest zwrócić uwagę na dopasowanie wypieku do okoliczności oraz sezonowych dodatków, które można użyć. W  okres świąteczny świetnie wpasują się torty z dodatkiem maku, w okolicach Wielkanocy wypieki z serem lub chociaż warstwą kremu z serkiem mascarpone, natomiast latem torty na bazie bezy z owocami.