Jakiej firmy noże kuchenne wybrać? Najlepsze marki

kuchnia

Każda kuchnia, profesjonalna czy domowa, musi być wyposażona w noże. To jedne z podstawowych przyborów. Bez dobrego noża kuchennego trudno sobie wyobrazić przygotowanie posiłków. To narzędzie, którym pokroimy, poszatkujemy, obierzemy wiele produktów, a także przygotujemy mięso, wędliny, owoce, warzywa sprawnie i szybko. Aby nasze gotowanie przebiegała bez kłopotu, warto mieć dobre narzędzia. Profesjonalne noże kuchenne będą najlepszym rozwiązaniem nie tylko w gastronomii, ale także w domowej kuchni.

Noże kuchenne – jakie wybrać?

Sprawny kucharz czy doświadczona gospodyni większość czynności związanych z przygotowaniem mięsa, warzyw czy owoców przeprowadzą przy użyciu noża szefa kuchni. Jednak trzeba wiedzieć, że są różne rodzaje tych narzędzi, a każdy z nich posiada swoje specjalne zastosowanie i właściwości. Jakie noże kuchenne warto mieć w swojej kuchni?

  • Nóż szefa kuchni – to najbardziej uniwersalny rodzaj noża, za pomocą którego wykonamy większość kuchennych czynności związanych z przygotowaniem mięs, warzyw i owoców, przypraw i sałat.
  • Nóż uniwersalny – wielofunkcyjny, ma krótsze i węższe ostrze od noża szefa kuchni.
  • Nóż do trybowania – posiada wąskie ostrze, idealne do oddzielania mięsa od kości (trybowanie), bardzo dobrze sprawdza się także przy filetowaniu ryb.
  • Nóż santoku – rodem z Japonii, to połączenie noża szefa kuchni z małym tasakiem. Jest idealny do krojenia warzyw, owoców i ryb. Najczęściej bywa dostępny w dwóch rozmiarach: 14 i około 18 cm. Udoskonalona wersja tego noża nazywana jest santoku granton i wyróżnia się wgłębieniami na ostrzu. Takie rozwiązanie ma na celu zapobieganie przyklejaniu się płatów mięsa do powierzchni noża.
  • Obierak – jak sama nazwa wskazuje, to nożyk do obierania warzyw i owoców. To w gruncie rzeczy miniaturowy nóż szefa kuchni, choć niektóre modele mają ostrze lekko zakrzywione. Będzie idealny do precyzyjnych prac (np. oczkowania ziemniaków).
  • Nóż do pieczywa – to rodzaj mający długie ostrze z charakterystycznymi ząbkami. Tym nożem pokroimy bez kłopotu pieczywo (nawet bardzo świeże), ale także pomidory lub mięso.
  • Tasak – najcięższy i jeden z największych noży. Dzięki swoim własnościom w ręku doświadczonego kucharza jest wspaniałym narzędziem. Doskonały do obróbki twardych produktów takich jak mięso z kością czy warzywa korzeniowe.

To podstawowe rodzaje noży. Oczywiście, na rynku dostępne są także bardzo specyficzne modele, ale dość rzadko używane, jak te do steków czy owoców morza. Najbardziej potrzebne i najlepsze noże kuchenne to nóż szefa, obierak i nóż do pieczywa. Dzięki nim poradzimy sobie z każdym kulinarnym wyzwaniem. Jeśli chcemy do procesu przyrządzania posiłków wnieść trochę artyzmu i sztuki, możemy się rozejrzeć za modelami stworzonymi przez artystów i mistrzów designu. Stefano Giovannoni to włoski projektant współpracujący z firmą Allesi, producentem noży i sprzętu kuchennego doskonałej jakości. Jeżeli chcemy mieć pewność, że nasze noże sprostają stawianym przed nimi zadaniom, a jednocześnie wspierać polski przemysł, spójrzmy na noże kuchenne Gerlach. To tradycja i nowoczesność pod jedną marką.

Jakiej firmy noże kuchenne kupić?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, musimy wiedzieć, ile czasu będziemy spędzać przy robieniu posiłków, jakim dysponujemy budżetem i czy poradzimy sobie z konkretnym modelem noża. Wbrew pozorom, praca z ostrym narzędziem może czasami sprawiać trudności. Strach przed skaleczeniem, nieodpowiednie ostrze czy rękojeść z materiału, który źle nam leży w dłoni, spowodują, że praca z nożem będzie utrapieniem. Przed zakupem warto wziąć go do ręki i sprawdzić, jak się go trzyma, czy jest odpowiednio wyważony i po prostu czy nam pasuje. Na pewno warto wybierać spośród uznanych producentów. Firmy z tradycjami i dużym potencjałem dbają o swoją markę i produkują przedmioty najwyższej klasy. Wymienieni wcześniej producenci jak Allesi czy Gerlach należą obok takich potentatów jak Fiskars, Victorinox, Zwilling do firm dbających o jakość swoich noży.

Dobry nóż to inwestycja na długo, często na pokolenia. Dlatego warto zaopatrzyć się w model z wyższej półki, bo często jest to nie tylko narzędzie, ale wspaniały pomocnik, pomagający przy robieniu posiłków dla całej rodziny przez lata.